4/29/2021

 

Com ens movem a Osona? quines activitats econòmiques promovem? quines tendències demogràfiques tenim?...

Totes aquestes variables acaben afectant i configurant el territori que tenim, acaben repercutint d'una manera o altre en els recursos naturals més propers, i en el model de societat que anem teixint en els pobles i ciutats de la comarca.

Saber on som és fonamental, per això el proper dijous 6 de maig a les 19.30h al Museu del Ter de Manlleu, la Sandra Àlamo, tècnica de l'Observatori socioeconòmic d'Osona, ens farà una fantàstica radiografia, amb les dades a la mà, de la Osona que tenim avui:

"En els darrers 20 anys canvis demogràfics, econòmics i socials han contribuït a una transformació lenta però sostinguda de la comarca. Aquests han impactat de manera desigual al territori, concentrant l’activitat econòmica en algunes zones, afavorint el despoblament en altres.

Durant la primera dècada del segle XXI una important onada migratòria, en resposta a la forta demanda de mà d’obra poc qualificada d’un model productiu basat en la intensitat de treball i no de coneixement, va provocar un intens creixement demogràfic a Osona; en només 20 anys un augment del 29% de la població. També un creixement econòmic, però molt polaritzat.

La crisi financera del 2008 va augmentar les desigualtats i la pobresa, i ara som davant la incertesa de les conseqüències socials de la pandèmia de la Covid-19. En aquesta xerrada repassarem a partir de les dades de l'Observatori Socioeconòmic d'Osona algunes de les principals tendències i reptes per a la pròxima dècada."


Fa uns dies sortia publicat a El 9Nou que "Osona es vol posicionar com el tercer cinturó logístic de Catalunya". Com molt bé deien des de l'associació de veïns i veïnes de Sentfores - La Guixa: On s'ha pres aquesta decisió? Algú ha preguntat a la ciutadania? El futur de la terra fèrtil és acabar sota l'asfalt?

Des de la Plataforma Per una Plana Viva! us convidem a reflexionar, alçar la veu, participar, i treballar per construir un model comarcal més coherent amb els grans reptes que tenim aquest segle XXI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada