5/23/2022

Moció Per una plana viva

Moció de la plataforma Per una plana viva que es presentarà als diferents municipis de la Plana de Vic. El document fa un seguit de demandes concretes per tal de defensar una planificació conjunta i coherent a tota la Plana de Vic, que posi en valor aquest mosaic agroforestal, i que posi límits als creixements urbanístics i d’infraestructures. 

Què demana la moció concretament?

👉 Que la Generalitat desplegui a Osona la Llei d’espais agraris.
👉 Que a la Plana de Vic es faci una Carta del Paisatge, que és un pacte pel territori entre tots els agents (institucions, societat civil i agents econòmics)
👉 La creació d’una agència de dinamització de la pagesia, que faci de banc de terres per acompanyar i promocionar noves incorporacions a pagès.
­👉 El compromís dels ajuntaments per aprofitar el que ja hi ha construït, i la realització d’un mapa de sòls per posar en valor els terrenys agraris.

 

IDEES CLAU PER DEFENSAR LA MOCIÓ:

La Plana de Vic és un important mosaic agroforestal que ha conviscut amb la trama urbana, podent arribar a ser una veritable ciutat agrària. Unes condicions naturals privilegiades, de gran valor, i que esdevenen fonamentals per afrontar els grans reptes d’aquest segle XXI.

No obstant això, la realitat és que el paisatge es manté en un difícil equilibri, amenaçat per la creixent urbanització. Constatem que la Plana de Vic està al llindar de trencar el fràgil equilibri urbà-rural, i d’acabar amb les bases naturals que la sustenten. Les dinàmiques de creixement da cada municipi, amb les seves infraestructures, estan escampant la taca urbana, fragmentant el mosaic agroforestal típic, i augmentant la mobilitat en vehicle privat. Amb aquest creixement continu, estem acabant amb els sòl agrícola, els recursos d’aigua i la qualitat de l’aire.

Per revertir aquesta situació, creiem que:

-Cal una visió de conjunt, una estratègia supramunicipal. Som molts municipis en poc espai, i cal una coordinació urbanística i estratègica conjunta.
-Cal donar valor als espais agrícoles, i al mosaic agroforestal, que és la matriu base de la Plana de Vic. És important per Osona, i també per la regió metropolitana de Barcelona.
-Cal posar límits al creixement urbà i d’infraestructures. Aprofitar el què ja hi ha construït, i aturar els creixements difusos, que estan augmentant molt la mobilitat i la contaminació, alhora que acaben amb el petit comerç.
-Cal desplegar la llei d’Espais Agraris de la Generalitat de Catalunya, que es va aprovar el 2019, i que ha de servir per protegir i posar en valor aquests espais agrícoles.
-Cal un pacte pel territori, entre diferents agents, per posar en valor el nostre paisatge, i tenir una estratègia conjunta per preservar-lo.
-Cal posar en valor la pagesia, si volem preservar el mosaic agroforestal.

PASSOS A SEGUIR PER PRESENTAR LA MOCIÓ A L'AJUNTAMENT DEL TEU POBLE O CIUTAT:

1- Contacta amb un dels representants polítics del teu municipi, és a dir, un regidor o regidora de l’Ajuntament.

2- Explica-li:
- Què és la plataforma Per una Plana Viva: pots facilitar-li el manifest o treure informació del blog. És important remarcar que en formem part més de 40 entitats de la comarca molt diverses (sindicats, entitats naturalistes/ecologistes, grups excursionistes, esplais, plataformes veïnals...).
- Per quins motius presentem la moció: pots ajudar-te dels arguments que hem exposat anteriorment.

3- Convença'l de que sigui el partit polític que representa el que faci la petició d’entrar la moció a l’Ajuntament.

4- És interessant poder parlar amb un representant de cada un dels diferents grups polítics del teu ajuntament per exposar-los la proposta, sensibilitzar-los i valorar si hi votaran a favor o en contra. Si no tens temps per trobar-te amb cada grup polític, pots fer-els-hi arribar la proposta per correu electrònic, demanant resposta.
El més important és identificar quants vots a favor es necessiten al teu ajuntament per aprovar la moció, i assegurar (amb la intenció de vot que t’han expressat els diferents grups polítics) que la moció s’aprovarà.

5- Si et ve de gust, pots demanar al partit polític que ha entrat la moció, que el dia que aquesta es debati en el ple et deixi presentar-la. Només es tracta de llegir el text de la moció tal qual està escrit quan et cedeixin la paraula.

6- El dia que es presenta la moció en el ple de l’Ajuntament és recomanable fer acte de presència, i si és possible amb un grup de gent, que com més nombrós sigui millor, per tal de reflectir que som moltes les que estem d’acord amb la causa.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada