6/03/2021

Taula rodona: Osona, comarca agroramadera. Què en queda de la pagesia?

En l'espai idíl·lic de Malla, al mas Pratdesaba, com un reducte dels gals d'Astèrix que manté un paisatge agrari d'alt valor,  vàrem gaudir del debat: "Osona, comarca agroramadera. Què en queda de la pagesia?"
Precisament la pagesia i els terrenys agrícoles es van demostrar la peça clau, tot i el menysteniment econòmic que els otorga el mercat, per l'assoliment d'una planificació territorial que encari els reptes de futur de disminució de la mobilitat de persones i mercaderies; així com el manteniment de la biodiversitat i els recursos naturals.
Alhora, aquesta pagesia és clau per garantir, en un futur potser no massa llunyà, una alimentació saludable a la població local. En aquest sentit, la terra fèrtil de la plana de Vic, esdevé capdal, no només per Osona, sinó per tota la regió metropolitana de Barcelona (5 milions de persones). Hi ha diferents experiències de protecció del sòl agrari a nivell mundial i a casa nostra. Ens caldrà veure com protegim aquests espais a Osona; i gairebé més difícil encara, com podem aconseguir relleu en les activitats agràries, i fer l'acompanyament cap a models més sostenibles de producció i de consum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada