5/17/2023

Al·legacions presentades al projecte de parc solar Vall Morat

Fa unes setmanes va sortir a exposició pública el projecte de parc solar Vall Morat, repartit entre 7 municipis de la Plana de Vic: Torelló, Manlleu, Folgueroles, l’Esquirol, les Masies de Roda, Gurb i Vic.

Aquests dies diverses entitats membres de la plataforma Per Una Plana Viva han presentat al·legacions al parc solar de Vall Morat per diverses raons, però sobretot perquè es basa en un model especulatiu, que lluny d'estar arrelat i beneficiar al territori, el que fa és destruir espais naturals d'alt interès ecològic i agrícola de la Plana de Vic. Estem a favor de les energies renovables però no així, primerament no és el lloc, quan tenim milers de teulades disponibles on instal·lar-hi plaques fotovoltaiques, i solars i terrenys ja transformats on no s'hi pot cultivar que permeten aquest tipus d'instal·lacions. En segon lloc perquè es tracta d'un projecte que ve de fora de la nostra comarca, oligopolis energètics i fons d'inversió forans a qui no els preocupa el mal que fan al territori, i que els beneficis d'explotació ni es quedaran ni es revertiran aquí, mentre nosaltres seguim perdent terreny agrícola que hauria de destinar-se a l'alimentació que és, i serà, bé de primera necessitat pels habitants de la Plana de Vic.

El projecte presentat incompleix diversos decrets de la Generalitat de Catalunya, un real decret estatal i diverses directives europees.

Aquest parc solar projectat té una potència de més de 40kW a més de diverses subestacions transformadores i escomeses tant aèrees com soterrades, i el model presentat s'oposa al pla estratègic Nova Energia d'Osona (NEO) del Consell Comarcal d'Osona, i a la moció que vam presentar Per Una Plana Viva, que de moment ha sigut aprovada per 24 ajuntaments de la Plana de Vic, entre ells els 7 municipis afectats per aquest projecte.

Per Una Plana Viva

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada