6/05/2023

Trobada amb cooperatives energètiques d'Osona

Per una plana viva i algunes cooperatives energètiques d'Osona ens hem reunit aquest 1 de juny per parlar del PLATER, pla territorial per assenyalar on es poden instal·lar renovables a Catalunya.
 
Aquestes són algunes primeres conclusions:
 
1- REDUCCIÓ del CONSUM: Realment necessitem tanta energia? Cal una reducció seriosa del consum, amb plantejaments estructurals i transversals a tots als nivells (urbanístics, de transport públic, model de consum, etc.)
 
2- PRIORITZAR ESPAIS HUMANITZATS: sembla clau el fet de començar a ocupar amb plaques els espais ja antropitzats (teulades, solars, aparcaments, vorals de carreteres, etc.) essent conscients que el més fàcil i barat son els terrenys agrícoles plans.
 
3- PRESERVAR EL SÒL AGRÍCOLA: Cada vegada som més persones, i menys terra fèrtil. Amb la idea d'electrificar tot el país no podem hipotecar la sobirania alimentària. 
 
4- MAPEJAR ELS ESPAIS AGRÍCOLES D'OSONA: demanar la catalogació dels espais agraris d'Osona al consell comarcal d'Osona és un primer clau per desplegar la llei d'espais agraris.
 
5- ESPAIS NATURALS: Els espais naturals i la biodiversitat també es veuen afectats per aquestes instal·lacions. Caldrà vetllar per no fer instal·lacions en espais catalogats o inclsos en alguna xarxa de protecció.   
 
6- PAISATGISME: el paisatge té un valor i aquestes instal·lacions poden alterar-lo. Tot i així, el que cal preservar sí o sí és la funcionalitat dels ecosistemes subjacents. Els terrenys agrícoles serien un cas evident, ja que veurien totalment modificada la seva funció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada