1/31/2022

La importància dels espais agraris en la transició energètica - assemblea d'entitats Per una plana viva!

...Gran part de les solucions als reptes d’aquest segle XXI les tenim a prop, sota els nostres peus. Arran de Terra! La defensa dels espais agroforestals a tot Osona, però sobretot a la Plana de Vic, on les pressions són més agudes, poden ser la clau... 

Èxit de convocatòria a la trobada de la plataforma “Per una Plana Viva!” el passat divendres 29 de gener a Sant Julià de Vilatorta. L’acte, havia de servir per debatre el full de ruta de la plataforma i va comptar amb la presència d’una cinquantena de persones, i representants d’una vintena d’entitats de la comarca.

En una primera part, es va contextualitzar la importància dels espais agraris, que ja estan aprofitant l’energia solar per produir aliments, i la oportunitat que representa la Llei d’Espais Agraris del 2019 (David Vivet); es va assenyalar la perillositat que la transició energètica estigui liderada pels oligopolis de sempre (Sergi Saladié); i es va explicar el cas pràctic de la creació de la cooperativa “Set Fonts Energia” a Sant Julià de Vilatorta (Gemma Arrom).

El debat posterior va ser interessant i enriquidor, i es va acordar com a prioritari:

1- Treballar per L’aplicació de la llei d’Espais Agraris a la comarca d’Osona.

2- La redacció de la Carta del paisatge de la Plana de Vic.


· Defensem els espais agraris per demanar una visió de conjunt a tots els ajuntaments; una planificació supramunicipal, per salvaguardar el mosaic agroforestal únic de la Plana de Vic.

· Defensem els espais agraris i la pagesia, perquè son garantia de producció alimentaria, fan de connectors ecològics, per la biodiversitat que acullen, i pel lleure i salut que ens aporten.

· Defensem els espais agroforestals, per aturar l’especulació urbanística, els creixements urbans continus, i l’augment de la mobilitat privada, que també està acabant amb el petit comerç i els teixit socials dels pobles.

Durant tot aquest any es vol seguir ampliant la xarxa social i la sensibilització a la ciutadania; i començar un diàleg amb el Consell Comarcal, els ajuntaments, i grups polítics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada