3/03/2023

Per una Plana Viva critica el nou polígon del Pla del Mas de Manlleu i demana coordinació territorial entre municipis

Aquesta setmana ha transcendit a la premsa el començament de les obres del polígon del pla del Mas a Manlleu. Des de la plataforma Per una Plana Viva, volem manifestar que aquest nou projecte posa de manifest que:

- Seguim urbanitzant noves zones tot i haver-hi a la comarca gran quantitat de polígons buits, mig plens, o mig urbanitzats.
- Hi ha una manca de coordinació absoluta entre municipis, i una competència entre aquests mateixos, cosa que provoca la proliferació de polígons en tots els pobles, alguns d’ells mal ubicats o poc competitius. Tothom vol recaptar els seus impostos, i la taca urbana va creixent per tota la Plana de Vic, seguint el model del Vallès que tant s'ha criticat sempre.
- Manquen eines de coordinació territorial, i una estratègia conjunta de tots els municipis de la Plana de Vic. No calen tants polígons industrials. Mancomunar polígons o buscar altres formules en la distribució dels impostos poden ser algunes vies a explorar per solucionar el problema.
- Que si per pagar una Ronda Nord, possiblement necessària, hem d'anar venent el territori, és un model de fiançament amb lògica de pa per avui, gana per demà.

Amb tot plegat, anem perdent els millors terrenys agrícoles de la Plana de Vic. Allò que ha caracteritzat i fet especial aquesta plana, aquests elements que han donat riquesa, que ens aporten gran quantitat de serveis, i que són un element cabdal i estratègic (producció d'aliments) per donar estabilitat a la regió, en un futur tant incert com el que tenim. Per això seguirem reclamant aquells punts de la moció per una Plana Viva, que el mateix Ajuntament de Manlleu va aprovar en el ple de 31 de maig de 2022:

- L'aplicació de la Llei 3/2019 de protecció dels espais agraris a la Plana de Vic.
- Un pla estratègic per la Plana de Vic, en forma de Pacte pel territori o carta del paisatge.
- Creació d'una agència local de la pagesia, per facilitar l'accés a la terra a nous pagesos, la diversificació, i la dinamització del sector.

Constatem amb tristesa que tot i que cap ajuntament tingui la voluntat d'acabar amb la Plana de Vic, les dinàmiques de cada ajuntament fan créixer la taca urbana, disminuint els seus recursos agrícoles; alhora que segueix augmentant la mobilitat privada i la contaminació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada